Стара Загора и Русе: Ще подкрепим Преброяване 2021

Областните администрации и общините ще окажат пълна подкрепа на Преброяването на населението и жилищния фонд , което ще се проведе от 7 септември до 3 октомври, стана ясно на срещи на ръководството на НСИ с областни управители, кметове и секретари на общината в Стара Загора и Русе.

„Предизвикателство е да живееш в интересни времена. А тази година е особено интересна. Освен COVID има и три пъти избори. Ние обаче успяхме да подберем подходящ момент за провеждане на преброяването на населението и жилищния фонд и се надяваме, че пандемията няма да му повлияе повече“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на среща в Стара Загора. Той разговаря с областния управител на Стара Загора Иван Чолаков, секретаря на община Стара Загора Делян Иванов и медии.

В Русе заместник-председателят на НСИ Диана Янчева се срещна с областния управител Борислав Българинов и кмета Пенчо Милков. Присъстваха и секретарят на община Русе Димитър Генков, както и председателите на областната и общинската преброителна комисия.

Диана Янчева обърна внимание, че геореферирането на страната, което се проведе през лятото на миналата година за първи път в България, ще послужи за изграждането на единен статистически регистър на сградите, който ще се ползва от местните власти. Тази информация, допълнена с броя на хората във всяка сграда и битовата им осигуреност, ще бъде незаменим помощник за вземане на управленски решения от кметовете и областните управители.

В момента НСИ набира допълнителни преброители и контрольори. Кампанията ще продължи до 10 юни включително. Кандидатите трябва да подават заявленията си в общината. Те трябва да са пълнолетни, мотивирани и да имат чисто съдебно минало. В края на август всички преброители ще минат през обучение, на което ще се запознаят в детайли с процеса. Графикът за обученията ще бъде публикуван на сайта на общините и на www.census2021.bg . Заплащането ще става по граждански договори, заетостта ще бъде около месец, но няма да е целодневна. Преброителите ще обхождат жилищата на хората между 17 септември и 3 октомври всеки ден между 8 и 20 часа.

„Преброяването е важен процес и НСИ ще получи пълна подкрепа от областната администрация“, ангажира се по време на срещата областният управител на Стара Загора Иван Чолаков. Участието в преброяването е информационната основа за регионалните и местните политики за десетилетие напред, подчерта Сергей Цветарски. Затова мотото на Преброяване 2021 е „Включи се, защото си важен“. Изследването се провежда на 10 години. То единствено дава пълна информация за населението на страната, неговата структура, условията на живот.