НСИ набира преброители до 10 юни

21 586 преброители и контрольори са потвърдили, че ще участват в Преброяването на населението и жилищния фонд 2021, което ще се проведе през септември и началото на октомври. Това са около 80 процента от хората, които кандидатстваха и бяха одобрени през миналата година. Останалите няма да имат възможност да участват поради промяната на периода на преброяването, наложена от пандемията. Затова НСИ набира допълнителни преброители и контрольори.

„Преброяването е задача, която се изпълнява веднъж на 10 години, но данните, които се събират, живеят още 10 години. Въз основа на тях се изработват всички публични политики, което прави участието на всеки човек значимо“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски на пресконференция днес. Той допълни, че мотото на Преброяване 2021 „Включи се, защото си важен!“ не е избрано случайно.

Срокът, в който желаещите могат да кандидатстват в своята община, е до 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на сайта на преброяването – www.census2021.bg. Най-много преброители се търсят в големите градове, което се обяснява с няколко фактора – там доходите на населението като цяло са по-високи, заетостта също е по-голяма, а и очакванията, че повечето хора ще се преброят електронно, отслабват интереса.

Електронното преброяване ще е от 7 до 17 септември. Преброителите ще посещават домовете от 18 септември до 3 октомври.

В момента страната е разделена на приблизително 40 000 преброителни участъка и 9 115 контролни района. В големите градове в един контролен район има по 7 – 9 преброителни участъка, в по-малките населени места – между 1 и 3. Един преброител би могъл да получи средно около 400.00 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лева. Заплащането е по вече определени ставки, които са публикувани на сайта на преброяването.

Хората, които живеят в чужбина дългосрочно, няма да бъдат преброявани у нас, обясни Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“, тъй като ще бъдат преброени като население на съответната държава. Тези, които за кратко време отсъстват от страната, ще бъдат преброени от роднините си или по административни регистри.

Притеснения за сигурността на индивидуалните данни, които се въвеждат или казват на преброителите, не бива да има. НСИ притежава най-високия сертификат за сигурност ISO 27001, а информацията се обобщава и използва само за статистически цели.

От утре ръководството на НСИ тръгва на срещи из страната – с кметове и областни управители, с председатели на преброителни комисии и медии по места. Първите срещи са в Пловдив и Велико Търново, следват Стара Загора и Русе.