Ръководството на НСИ провежда срещи с областните управители и кметовете на общините във връзка с подготовката на Преброяване 2021

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и заместник-председателят Диана Янчева, заедно с директора на Териториално статистическо бюро – Юг, г-жа Кристина Захариева се срещнаха на 30 юли с кмета на Пловдив Здравко Димитров и секретаря на Общината Ангелина Топчиева, за да се информират за хода на предварителния обход за Преброяване 2021, който се осъществява в момента.

Срещата е в рамките на обиколката на страната, която ръководството на НСИ прави, за да разговаря с кметовете и секретарите на големите български общини. През миналата седмица посещения имаше в градовете от Северозападна България, Габрово, както и в Кърджали, Хасково и Ямбол.

В предварителния обход, който протича сега, ще бъдат очертани районите, като се обхождат жилищни сгради, без да се провеждат срещи с лицата. Това дава реална представа и за жилищния фонд, който не фигурира в регистрите, както и кои сгради вече не съществуват.

На 22 януари 2021 г. започва официалното национално преброяване на населението в България, което ще бъде 18-о поред.

Пловдив, София и Варна са градовете, в които вместо една общинска преброителна комисия, ще има районни, които ще събират необходимата информация.

„Данните, които подаваме, ще бъдат събирани по микрорайони и обобщени за цялата община. За Пловдив ще са необходими между 400 и 1 000 преброители. Предварителният обход ще ни даде ясна представа какъв ресурс ще работи във Вашия град“, обясни на кмета Здравко Димитров председателят на НСИ Сергей Цветарски.

В първите 10 дни гражданите ще имат възможност да се преброят електронно, след което ще се включат преброители, които ще правят посещения на адреси. Единственото опасение на експертите е, че преброяването може да остане само електронно, ако има втора вълна, предизвикана от COVID-19.

От следващия понеделник предстоят срещи в Стара Загора, Сливен и Бургас. Взаимодействието с общините е важно, тъй като те са основни организатори на преброяването по места.