Откриване на Преброяване 2021 – ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО!!!

Вицепремиерът  Атанас Пеканов и председателят на НСИ Сергей Цветарски ще открият официално Преброяване 2021 с пресконференция във вторник, 7 септември, от 10.00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет. В събитието ще участват още заместник-председателят на НСИ Диана Янчева и Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“. Откриването ще се излъчва на живо на страниците и в социалните мрежи на НСИ.

В 0.00 ч. на 7 септември започва 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. До 17 септември всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта. От 18 септември до 3 октомври преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

Най-голямото статистическо изследване се провежда веднъж на 10 години. През 2021 г. преброяване се прави във всички държави – членки на Европейския съюз. Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Можете да проследите официалното откриване на живо.