Варна се нуждае от 400 допълнителни преброители и контрольори

Ставките за заплащане са три пъти по-високи от предишното преброяване, срокът за кандидатстване е до 10 юни

Преброяване 2021, което ще се проведе от 7 септември до 3 октомври, ще е последното, в което ще участват и преброители, заяви заместник-председателят на НСИ Диана Янчева на среща с областния управител на Варна Марио Смърков. В бъдеще най-голямото статистическо изследване ще се провежда електронно и по административни източници.

Повод за срещата, в която участваха и заместник-областните управители Силвия Александрова и Георги Георгиев, е кампанията за набиране на допълнителни преброители и контрольори, която се провежда в момента. Варна се нуждае от още близо 400 преброители и контрольори, като най-голяма е нуждата в най-големия район „Приморски“. Общият им брой, необходим за нормалното протичане на преброяването във Варна, е 2 000.

Още днес на среща с кметовете ще обсъдим как да подкрепим Преброяване 2021, каза областният управител на Варна Марио Смърков. Това е национална задача, в изпълнението на която ще се включим всички. Във Варна има много висши училища, които са неизползван ресурс, който също ще се опитаме да привлечем.

Страната е разделена на около 40 000 преброителни участъка и над 5 000 контролни района, каза по-късно пред журналисти заместник-председателят на НСИ Диана Янчева. Необходимите преброители са изчислени при хипотеза, че половината от населението ще се преброи електронно.  Всеки, който желае да стане преброител или контрольор, трябва да подаде документи в общината до 10 юни. Ставките за преброен човек или жилище са публикувани на интернет сайта на преброяването – www.census2021.bg, и са три пъти по-високи от прилаганите при преброяването през 2011 година.

Преброителите ще бъдат проверени за чисто съдебно минало служебно, ще бъдат обучени и ще получат необходимите материали. Баджовете ще бъдат показани в последния момент.

При предишното преброяване през 2011 г. електронно се преброиха 42% от хората в ситуация, в която достъп до интернет имаха 56 на сто. В момента достъп до интернет имат 70 процента от населението, затова и очакванията са над 60% от българите да попълнят сами електронната карта.

Поставихме основата на статистически адресен регистър, като всеки вход, всяка сграда получиха своите географски координати, каза Диана Янчева на среща с кмета на район „Приморски“ Петя Проданова. Тя допълни, че предварителният обход на сградите се прави за първи път и завърши през лятото на миналата година, като въз основа на него бяха определени преброителните и контролните райони за преброяването. Геореферираните данни ще могат да се ползват от общините, като ще им помогнат да вземат информирани решения.